Kuhinja Urbana

Avtorja kuhinje ga. in g. Krušec iz Arhitekturnega biroja Krušec sta o Urbani kuhinji napisala naslednje:

Kuhinje, ki trenutno obstajajo na trgu so izdelane do perfekcije v vseh pogledih, tako sama pojavnost kuhinje, tehnični detajli, kot tudi oblikovanje. Tako smo ugotovili, da nima smisla disajnirati še eno tako kuhinjo, ampak smo se pravzaprav začeli spraševati, kaj sodobna kuhinja dandanes sploh je. Življenski slog je spremenil klasično postavitev kuhinje. Kuhinja se ne dojema več kot ločen prostor, ampak je ta postala zelo integrirana v dnevni prostor in jedilnico. Tako kuhinjo smo poimenovali Urbana kuhinja, in mej med prej omenjenimi prostori praktično ni več.

 

Jedilna miza tako ni več namenjena samo obedovanju ampak postane delovna površina za pripravo hrane. Prav tako je element za vino postavljen ob sedežni garnituri. Tako je omogočeno gostom serviranje vina brez tega, da vstanemo, zapustimo družbo in zamudimo debato, ki poteka, ko gremo po vino. 


Urbana kuhinja je tako zasnovana iz večih elementov. 


Ti so oblikovani kot lahki, leseni volumni, kar omogoča fleksibilno postavitev kuhinje. 


V visečih koritih so posajene dišavnice, na spodnji strani korit pa so vgrajene svetilke. Različna višinska postavitev korit daje prostoru poseben ambient, tako zaradi vonjav različnih dišavnic, ki nas spremljajo, ko se sprehajamo med elementi kot tudi zaradi različne osvetlitve. 


Dišavnice pa seveda zato, da jih uporabimo pri sami kuhi.

 

Na krajši polni steni je zasnovana omara oz. skrita kuhinja. To je tisti del kuhinje, ki lahko ostaja skrit obiskovalcem. V njej so pomivalni stroj, hladilnik, pečica, omare za vse pripomočke. 


Mizarstvo Urbanija je z izdelavo Urbane kuhinje s to fleksibilno postavitvijo kuhinjskih elementov spremenilo podobo tradicionalne, masivne, statične kuhinje.

 

Urbana kuhinja je bila na pohištvenem sejmu Ambient Ljubljana 2010 nagrajena TOP 10 in nagrada za najlepši razstavni prostor.

Kuhinja Urbana